tirsdag 10. mars 2009

Tredeling av Makten i regnskapsverdenen FASB, FAOB, SEC

En ny nedgang og en ny regulering av regnskapene til børsnoterte selskaper. Det er fair-value (mark-to-market) og en ukritisk innføring av dette som igjen får skylden. Det antydes at Financial Accouting Standards Board (FASB) og Securities and Exchange Commission (SEC) i sitt noe uavklarte ansvarsforhold i å definere begrensninger, standarder og krav til opplysninger om anvendelsen av mark-to-market prinsippet.

Etter forrige aksjenedgang kom Sarbanes-Oxley forskriftene og opprettet det såkalte Financial Accouting Oversight Board (FAOB) med en rådgivende, men ikke helt klar rolle i forhold til de to ovenstående. Dermed hadde man tre enheter med uklare ansvarsforhold for regnskapsprinsipper og anvendelsen av disse på børsnoterte selskap.

Etter nok en nedgang i aksjeverdien på Wall Street vurderer derfor kongressen i USA en ny forskrift hvor FASB skal utgi regnskapsprinsippene (lovgivende) FAOB skal tolke anveldelsen av regnskapsprinsippene (dømmende), og SEC skal sikre at selskapene rapporterer og implementerer regnskapprinsippene (utøvende).

Jeg ser helt klart behovet for mer ansvarsfordeling innen dette området da det har vært fragmentert og det blir iallefall ikke mindre arbeid til revisorer og andre eksperter. Nå skal man ikke bare kjenne til regnskapsprinsippene, men også FAOB tolkninger i anvendelsen av prinsippene også.

For slik er nemlig det byråkratiet (statlig eller ikke statlig): Aldri legg ned noe hvis det ikke fungerer, etabler heller mer byråkrati for å kontrollere det første.

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/03/06/AR2009030601941.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar